Cum tăiem ramurile copacilor. Ghid pentru începători

Cum tăiem ramurile copacilor. Ghid pentru începători

Tunderea pomilor este întotdeauna un subiect intimidant pentru noii grădinari. Cei mai vechi își amintesc sentimentul. Nu vă faceți griji, în majoritatea cazurilor puteți să vă îngrijiți cu ușurință copacii fără a fi nevoie să angajați un profesionist.

Înainte de a începe …

Vă spunem din start că o idee bună ar fi să faceți o căutare rapidă online pentru a găsi cum să tundeți fiecare tip de copac, pentru a vă asigura că nu există tehnici speciale de tăiere.

Unele tipuri de arbori (cum ar fi pomii fructiferi sau copacii înfloriți) preferă să fie tăiați după înflorire sau în alte perioade ale anului. De asemenea, majoritatea tipurilor de copaci, veșnic verzi, nu trebuie să fie tăiați, cu excepția eliminării ramurilor moarte sau nedorite.

Niciodată nu încercați să vă tăiați singuri copacii dacă sunt aproape de liniile de curent. În acest caz cu siguranță e mai bine să lăsați profesioniștii să o facă!

Când vine vorba de tăierea copacilor, folosirea instrumentelor de tăiere de calitate este foarte importantă. Întotdeauna să vă asigurați că instrumentele sunt ascuțite, curate și dezinfectate înainte de a începe tăierea. Uneltele murdare și tocite vor dăuna copacilor și ar putea răspândi boli la rănile deschise.

Sfaturi de tăiere

  1. Localizați gulerul ramurii înainte de tăiere – Gulerul ramurii este zona în care ramura crește din copac. La unii copaci este mai ușor de observat decât la alții, dar în general căutați o creastă, un cerc sau o zonă în care coaja este mai groasă. Este important să faceți tăietura dinspre exteriorul gulerului ramurii, astfel încât copacul să se poată vindeca în mod corespunzător. De asemenea, asigurați-vă că nu distrugeți gulerul atunci când tăiați ramurile.
  2. Faceți tăieturile în unghi descendent – În timp ce tăiați, este important să faceți tăieturile într-un unghi descendent, astfel încât apa să nu poată rămâne în rană. Dacă apa stă în rană, ar putea cauza putrezirea.
  3. Nu tăiați niciodată ramurile care cresc în sus – Când învățați cum să tăiați ramurile, o greșeală obișnuită este eliminarea ramurilor care cresc în sus. Aceasta va lăsa o rană care se îndreaptă în sus, iar apa poate rămâne cu ușurință în rană, ceea ce poate face ca copacul să putrezească în timp.
  4. Nu lăsați cioturi prea lungi – Aveți grijă să nu lăsați cioturi prea lungi când eliminați ramurile de copac. Lăsând cioturi lungi, copacului îi va fi dificil să se vindece corespunzător.

Tăierea pas cu pas

  1. Tăiați lăstarii – Lăstarii sunt ramuri slabe, înfrunzite, care cresc din fundul trunchiului. Aceștia nu vor deveni niciodată ramuri și vor fura doar energia din copac. Asigurați-vă că mențineți lăstarii tăiați de câte ori îi vedeți că cresc.
  2. Îndepărtați ramurile moarte sau pe moarte – Înlăturarea ramurilor moarte este cel mai bun mod de a învăța tăierea de întreținere a copacilor. Odată ce ați eliminat toate ramurile moarte, este mai ușor să vedeți cu ce lucrați și să identificați și alte ramuri care trebuie să fie eliminate.
  3. Îndepărtați ramurile deteriorate și cele slabe – Ramurile arborilor care au fost deteriorate într-o furtună, rupte sau slăbite, trebuie îndepărtate chiar dacă sunt încă în viață. Ramurile rănite sunt o poartă deschisă pentru dăunători și boli, pot deveni periculoase și pot fi, deasemenea, un loc în care să se poată așeza apa iar copacul să înceapă să putrezească.
  4. Nu lăsați cioturi prea lungi – Aveți grijă să nu lăsați cioturi prea lungi când eliminați ramurile de copac. Lăsând cioturi lungi, copacului îi va fi dificil să se vindece corespunzător.
  5. Îndepărtați ramurile încrucișate – Când aveți cea mai mare parte a copacului curățat, va fi ușor să vedeți ramurile care se suprapun și se freacă una de alta. Dacă ramurile se freacă, se pot deteriora reciproc în timp. Eliminați ambele ramuri dacă ambele sunt deteriorate, în caz contrar fie îndepărtați una deteriorată, fie cea mai mică dintre ele.