Managementul eficient al culturii viței de vie presupune tranzitarea de la metodele clasice de lucru (de ex: utilizarea stâlpilor de beton la susținerea culturilor) la cele moderne, mult mai eficiente și mai ușor de utilizat.
Optarea pentru soluții tehnologice moderne duce la reducerea volumului de muncă necesar pentru întreținerea plantației, a timpilor alocați diverselor sarcini și, în general, la realizarea unor economii la scară, pe termen mediu și lung.
Principalele componente ale unui sistem eficient sunt:
Sârma – indiferent de grosimea aleasă, este important ca aceasta să fie zincată, sa aibă un conținut rdicat de carbon și o rezistență la tracțiune peste medie, pentru a-și menține caracteristicile mecanice neschimbate, pe toata durata de viață a plantației.
Stâlpii de susținere/spalierii – fiind de 2 feluri (intermediari și de capăt), aceștia asigură susținerea și stabilitatea întregului sistem. Realizați din metal zincat, spre deosebire de cei clasici, din beton, au avantajul greutății reduse și a elasticității superioare.
Elemente de tensionare/întinzătoare – împreună cu cleștele de tensionare au rolul de a regla forța de tensionare necesară unei întinderi corespunzătoare, prelungind durata de viață a sârmei.
Accesoriile – elementele auxiliare (ancora, kituri de ancorare, etc) sunt fabricare în general din fier-beton zincat și au rolul de a asigura stabilitatea spalierilor situați în capetele rândurilor.
Alegerea unor sisteme moderne de susținere a culturilor de viță de vie asigură o dezvoltare armonioasă a plantelor, cu impact semnificativ asupra creșterii producției anuale.